Tuesday, May 25, 2010

Virginia Woolf innehar rekord i märklig första mening på en roman. (märklig men genialt bra.) Såhär börjar "Mrs Dalloway":
Mrs Dalloway sa att hon skulle handla blommorna själv.

Och alla tänker "Va??? Varför skulle hon INTE göra det? Och vad är det för ett konstigt sätt att börja en roman?"

Jo. Detta är tidigt 1920-tal. Kvinnornas ställning var inte SÅ stark. FINA kvinnor fick inte göra NÅT. (varför dom gärna fick nervsammanbrott och klättrade på väggarna i sina fina hem.) Mrs Dalloway (Clarissa i förnamn) hade nu tagit ett djärvt beslut. Hon skulle SJÄLV gå ut och handla blommor! (till sin fest på kvällen.) När sålunda hembiträdet (eller husan) hade svimmat (det var hon som SKULLE ha handlat blommorna) gick Clarissa ut i Londons vimmel! (att husan svimmade är bara som jag föreställer mig.)

Hela romanen handlar bara om en enda dag i Clarissas liv! (en idé som hon såklart fått från James Joyce.) (Solszjenitsyn tog senare upp idén i sin roman "En dag i Ivan Denisovitjs liv". Den handlar om livet i Gulag.)

I alla fall. Jag har upptäckt ett märkligt samband mellan Virginia och Joyce. Inte bara det att det var till henne han gick med sin roman "Odysseus" (endagsromanen) för att han hoppades att hon och hennes man skulle ge ut den på sitt förlag. (Hogarth Press.) Huvudpersonen i hans roman (som ingen har läst fast alla tycker att dom "borde" ha gjort det) heter Stephen. Vilket var Virginias efternamn som ogift. Ett par i boken heter Leopold och Molly Bloom. Och Virgina och hennes man Leonard bodde i Bloomsbury. (dom tillhörde Bloomsburygruppen som var den tidens kulturella innegrup.) Dom var födda 1882. (med bara nåra veckors mellanrum.) Och dom dog 1941! (James dog av blödande magsår. Och bara nåra månader senare tog Virgina livet av sig.) (det fanns fler paralleller. Kommer inte ihåg alla.)

Tja. OM det var så att dom hade (hade haft) en hemlig relation var dom i så fall världens mest oväntade par! (Mrs Dalloway handlar faktiskt om en kvinna som lever i ett tråkigt äktenskap. Och inte kan låta bli att tänka på en HELT annan sorts man. Som hon en gång haft ett förhållande med.)

No comments:

Post a Comment